ROUTE

Route

Het evenement vindt plaats in West-Uganda in een prachtige omgeving. Door de diversiteit van de Ugandese natuur is elke fietsdag een pareltje op zich. Met de dichtbegroeide tropische regenwouden van Bwindi tot de uitgestrekte savannes in het Queen Elizabeth NP, de heuvelachtige theeplantages rondom Fort Portal en de steile beklimmingen aan de voet van de Rwenzori’s, wordt elke dag weer een nieuw avontuur!

Adembenemende panaroma’s worden afgewisseld met oogstrelende natuurlijke elementen. Een toevallige ontmoeting waarbij je oog in oog komt te staan met wilde dieren kun je zeker verwachten. En dit alles gedrenkt in Afrikaanse rode modder.

editie 2023

De editie van 2023 bedraagt in totaal 475KM met 9000 hoogtemeters en elke dag een andere adembenemende omgeving. De route is in totaal meer dan 95% off-road met daarbij heel veel single tracks. Hieronder een overzicht van de routekaart en de hoogteprofielen per dag (kleine wijzigingen kunnen nog worden aangebracht).

Dag 1

Een route van zo’n 100KM rondom Fort-Portal en langs vele kratermeren met daarbij geweldige panorama’s. Onderweg talloze kleine klimmetjes met heel veel KOMmetjes om te pakken zoals die naar “Top of the World”. De finish is bij Lake Nyamiteza.

Dag 2

Ongeveer 100KM richting Queen Elizabeth National Park. De aanloop is vlak om vervolgens iets over de helft een lange klim te bedwingen die je voert naar de uitlopers van het Rwenzori gebergte. Daarna blijft het nog op en neer gaan, maar de laatste kilometers voeren je naar beneden richting de rand van het Queen Elizabeth NP.

Dag 3

Op dag 3 worden de eerste 50KM geneutraliseerd afgelegd met de hele groep. Hier fietsen we namelijk door het gedeelte van het Queen Elizabeth NP met de hoogste concentratie aan wilde dieren. Dit geeft iedereen wel de gelegenheid om te genieten van de omgeving en olifanten te spotten langs de route. Aan het begin komen we ook over de evenaar, het is tenslotte “The toughest ride across the equator!” Uiteindelijk gaan we per boot over de Kazinga channel (gegarandeerd nijlpaarden en krokodillen spotten) om vervolgens de laatste 60KM door het park weer in eigen teams te vervolgen richting Ishasha. Ook hier zul je regelmatig de bavianen van de weg af zien stuiven als je voorbij komt.

Dag 4

Dag 4 wordt misschien wel de taaiste dag met heel veel klimmeters. Maar er zitten ook heel veel vloeiende single tracks bij. Vanuit Ishasha gaat het vals plat omhoog om uiteindelijk steeds meer steile klimmetjes tegen te komen richting Bwindi Impenetrable Forest. Vanaf daar gaat het geleidelijk aan door omhoog naar de finish in Ruhija op ruim 2300 meter.

Dag 5

Deze dag begint met een aangename klim naar het dak van de Kintu Trial op 2521 meter om vervolgens lekker lang af te dalen uit het Bwindi Impenatrable forest. Maar vergis je niet, ook vandaag wordt er bijna 2000 meter geklommen met onderweg onder andere de Cerberus klim. Weer veel KOMmetjes dus! De finish is bij Lake Mutanda met geweldig uitzicht op de vulkanen die de grens vormen tussen Uganda, Rwanda en Congo. Bij de finish natuurlijk bier, kampvuur en eventueel een duik in het meer om het voltooien van the Kintu Trial te vieren.